chat
Gosidesign houdt de online trends continue in de gaten.
De belangrijkste ontwikelingen die we zien, delen we via dit blog.
26-10-2020

De flash plugin stopt ermee

Er wordt al een tijdje veel over gesproken: na 31 december 2020 behoort Adobe Flash Player tot het verleden. De ondersteuning van de veelgebruikte plugin wordt tegen die tijd wereldwijd stopgezet in alle browsers. Sinds dit feit werd aangekondigd, merk ik dat er bij sommige klanten enige paniek heerst. Wat moeten we doen? Werkt onze oude Toolbox nog wel?

De flash plugin stopt ermee. afbeelding 0
De flash plugin stopt ermee. afbeelding 1

Wat was Flash ook alweer?

Flash is een plugin in de browser die ervoor zorgt dat animaties kunnen worden getoond, zoals dat ook gebeurt in veel educatieve verwerkerssoftware en online games. De oerversie werd in 1996 ontwikkeld en evolueerde tot de bekende Shockwave Flash Player. In 2005 kwam Flash in handen van Adobe. Volgens Adobe is de plugin vandaag de dag geïnstalleerd op meer dan 1 miljard desktops. In de oude Toolbox van gosidesign wordt deze gebruikt voor het inladen van foto’s in de website en voor de paginaboom en de onderverdeling van de pagina’s. Deze functie is niet langer mogelijk na eind december. Sommige oude Toolboxen maken geen gebruik van de Flash plugin en blijven dus wel nog functioneren.

Over naar de nieuwe Toolbox

Flash is in de loop der jaren steeds meer bekend komen te staan als ‘hack-gevoelig’. Bovendien is de software in technisch opzicht voorbijgestreefd door de veel modernere techniek van HTML5. Resultaat is dat Flash dus straks niet meer wordt ondersteund. De ontwikkelaars van de diverse browsers zijn nu al druk bezig met het treffen van voorbereidingen op de nieuwe situatie. Dat merk je onder meer doordat ze het je steeds moeilijker maken om Flash te gebruiken. Als je werkt met Chrome, moet je bijvoorbeeld al vanaf juli dit jaar van alles doen om Flash nog aan de praat te krijgen.

Binnen ons actuele Toolbox systeem (welke al 6 jaar op de markt is) wordt er geen gebruik gemaakt van Flash en zullen dus ook geen problemen gaan ontstaan. Klanten die dus nog in het oude Toolbox systeem werken en gebruik maken van de flash plugin om foto’s te uploaden zullen daarom een overstap moeten maken. Informeer bij ons naar de mogelijkheden hiervan.

De flash plugin stopt ermee. banner
21-10-2020
is jouw website avg proof?
Bekijk dit nieuws
01-12-2021
Checklist voor livegang van je website - onderdeel content
Bekijk dit nieuws
terug terug naar overzicht