BSGW
Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW) voert lokale heffing en inning van belastingen uit en stelt WOZ-waarden vast. Bijna alle Limburgse gemeenten en Waterschap Limburg zijn bij BsGW aangesloten.
Wij ontwikkelden een compleet nieuwe website voor BsGW. Een site die aan alle eisen van de overheid voldoet; naast de wettelijke verplichtingen is de website toegankelijk volgens de WCAG 2.1 richtlijnen. Dat betekent: drempelvrij voor iedereen en toegankelijk voor slechtzienden.
Afschrift betalen, WOZ opvragen, online hulp; alles is via de site mogelijk. Zo heeft de website een uitgebreide module voor veel gestelde vragen. Daarbij kan de klant en de BsGW-medewerker moeiteloos zelf antwoorden vinden via de gekoppelde kennismanagementsoftware van Polly.help via een API koppeling. Zoeken op de website is erg gemakkelijk, zo worden er bijvoorbeeld alternatieve zoeksuggesties gegeven. Bezoekers van de site kunnen eenvoudig aangeven wat niet duidelijk is en medewerkers van BsGW kunnen deze feedback zelf verwerken in het systeem. Ook kan BsGW op een aantrekkelijke wijze haar jaarverslag online publiceren, niet als een boekwerk in een pdf-bestand, maar als complete website.
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 zijn een reeks richtlijnen die zijn ontwikkeld om ervoor te zorgen dat webinhoud toegankelijk is voor mensen met verschillende soorten handicaps. Deze richtlijnen worden gebruikt door website-ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat hun websites bruikbaar zijn voor iedereen, ongeacht hun beperkingen.
Er zijn vier belangrijke principes van de WCAG 2.1-richtlijnen: waarnembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid. Deze principes zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat een website toegankelijk is voor alle gebruikers, inclusief mensen met visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen.
De waarnemingsprincipes hebben betrekking op de manier waarop inhoud wordt gepresenteerd aan gebruikers. Dit omvat het gebruik van kleurcontrasten, het aanbieden van alternatieve tekst voor afbeeldingen en het verstrekken van ondertiteling voor video's.
De bedieningsprincipes hebben betrekking op de manier waarop gebruikers de website kunnen navigeren en bedienen. Dit omvat het bieden van alternatieve navigatiemogelijkheden voor gebruikers die geen muis kunnen gebruiken en het verstrekken van voldoende tijd voor gebruikers om inhoud te lezen en te begrijpen.
De begrijpelijkheidsprincipes hebben betrekking op de duidelijkheid en eenvoud van de inhoud van de website. Dit omvat het gebruik van eenvoudige taal en het vermijden van jargon en complexe zinnen.
De robuustheidsprincipes hebben betrekking op de technische aspecten van de website en zorgen ervoor dat de website correct werkt op verschillende apparaten en browsers.
Het implementeren van de WCAG 2.1-richtlijnen op een website kan helpen om de toegankelijkheid van de website te verbeteren voor mensen met beperkingen. Het kan ook de gebruikerservaring voor alle gebruikers verbeteren, omdat het de website gebruiksvriendelijker maakt.
Als u een website maakt, is het belangrijk om rekening te houden met de WCAG 2.1-richtlijnen en deze te implementeren waar mogelijk. Dit kan ervoor zorgen dat uw website toegankelijk is voor alle gebruikers en dat u voldoet aan de wettelijke vereisten voor toegankelijkheid.